Charlie

26.09.2008 17:20

 

Strážníci městské policie Chotěboř našli Charliemu nový domov

4.9.2008 19:02 Martina Honsová Rubrika: Havlíčkobrodsko Komentářů 0

Ročně odchytí městská policie v Chotěboři několik desítek toulavých zvířat, strážníkům jejich další osud není lhostejný, příběh Charlieho, dvouletého křížence německé dogy, je toho důkazem.

Charlie se na služebnu Městské policie Chotěboř dostal za zvláštních okolností. V sobotu 5. července tohoto roku přivedl údajný bývalý majitel psa s tím, že Charlieho před rokem někomu věnoval, ale pes se mu objevil najednou uvázaný u plotu.

"Ten člověk tvrdil, že si Charlieho nemůže nechat. S ohledem na to, jak pes vypadal, jsme usoudili, že bude lepší, když ho vezmeme. Byl vyhublý a měl i menší pohybové problémy," komentuje strážník Petra Šotkovská situaci, za které se dvouletý kříženec německé dogy na stanici ocitl.

Pro odchyt toulavých nebo opuštěných zvířat slouží při městské policii tým speciálně vyškolených strážníků. Každý pes nebo jakékoli jiné zvíře se po odchycení vyfotí a zaeviduje do počítače. Po dobu jednoho až dvou týdnů je pes v péči městské policie. V lepším případě se do čtrnácti dnů přihlásí majitel, v tom horším putuje zvíře do útulku. Charlie byl pro městské policisty výjimečným případem. Pes, který měl na známce jméno Charles, byl tím největším, se kterým strážníci dosud pracovali. Právě kvůli velikosti psa byl problém s jeho umístěním do útulku.

Charlie se projevil jako neagresivní, čistotný a naprosto bezproblémový. Nevadil mu kontakt s jinými psy ani s dětmi. Po nějaké době ale onemocněl a do jeho příběhu bylo nutné zapojit i veterináře Otakara Melouna z Chotěboře.

"Protože jsem sama chovatelkou velkých psů, napadlo mě kontaktovat nadační fond Irský Vlkodav, přes který byla šance najít někoho, kdo by si Charlieho vzal. Většina zájemců ale požadovala přímo Irského Vlkodava, situace se zlepšila až ve chvíli, kdy fond umístil na své stránky inzerát s fotografií," přiblížila další část Charlieho cesty za novým majitelem Petra Šotkovská.

Po necelém týdnu se nadačnímu fondu ozvala chovatelka z Brna Helena Strelcová, která po smrti svého Vlkodava měla o dvouletého psa zájem. Charlie tak nezískal jen nový domov, ale také kamarádku Angelinu, fenku Irského Vlkodava. U své brněnské majitelky je Charlie už měsíc.

Přestože strážníci věnovali opuštěnému psovi velkou část svého volného času a denně ho dvakrát venčili, objevili se lidé, kteří jeho zubožený stav připisovali právě policistům.

"Kotce, které máme k dispozici nejsou určené pro trvalejší pobyt zvlášť takhle velkého psa. Lidé nám začali Charlieho krmit, házeli mu různé pamlsky a salámy i přes přísný zákaz. Mysleli si, že jsme ho tak snad ztrápili my a neuvědomovali si, že mu tak ještě více ubližují," dodává na závěr Petra Šotkovská.

Aktuálně má Městská policie Chotěboř od března letošního roku v evidenci 39 odchycených toulavých nebo opuštěných zvířat. Strážníci se nesetkávají jen se psy nebo kočkami, běžně pracují s poštolkami, které putují do Stanice ochrany fauny Pavlov, zřídka se zraněnými srnami, jež předají myslivcům a v nedávné době se zatoulala dokonce i kachna.

 

Webové stránky nadačního fondu: www.irskyvlkodav.cz

              

Podávání léků                             Zprava dva noví majitelé

              

                                                   V Brně se psí kamarádkou Angelinou