Kontrola zakázaného prodeje alkoholu mladistvým

30.01.2016 23:00

Odstartovali jsme sérii kontrol zakázaného prodeje alkoholu mladistvým. Zaměřili jsme se a budeme se zaměřovat zejména na vytipované provozovny, ve kterých jsme již v minulosti zjistili porušení zákona ve vztahu k nalévání alkoholu mladistvým nebo jsme obdrželi nějaké informace vedoucí k podezření na tento nešvar. Akce má samozřejmě i preventivní charakter. Kontroly budeme konat po celý rok 2016 v souladu se schválenou koncepcí prevence kriminality města Chotěboř. První fáze se tedy uskutečnila 30. ledna. K této činnosti nás také vedou i dlouhodobé celostátní výzkumy poukazující na vysokou toleranci české společnosti k nadměrné konzumaci alkoholických nápojů mladistvými a jejich snadnou dostupnost. Na opatření se také podíleli a budou podílet úředníci OSPODu MěÚ Chotěboř a další instituce.

Akce začala tedy kontrolou jedné chotěbořské diskotéky, kde jsme zjistili 3 osoby pod vlivem alkoholického nápoje (17letý chlapec - 0,64 promile, 15letá dívka - 0,22 promile a 16letý chlapec - 0,24 promile). Sice se nepodařilo prokázat, kdo mladistvým konzumentům podal zakázaný nápoj, nicméně došlo k naplnění jednoho z cílů akce - a to preventivní účinek. Všichni mladiství konzumenti byli předáni rodičům a věcí se bude dále zabývat orgán sociálně právní ochrany dětí.

Viz také: https://havlickobrodsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/mestska-policie-v-chotebori-nacapala-tri-popijejici-mladiky-20160202.html

                      ilustrační foto